Den Spanske Syge

Den Spanske Syge

Danmark har i tidens løb været hjemsøgt af mange pandemier. Den seneste slemme pandemi var Den spanske Syge.

Den var startet i USA under 1. Verdenskrig. Amerikanske soldater, der gik i land i Bordeaux og Brest, bragte den til Europa. Den blev en væsentlig mod- og medspiller i krigen. Der døde 3 gange så mange af den, som der døde på slagmarken.

Den var ikke særlig slem i Spanien. Men den blev kaldt ”Den spanske Syge”, da den spanske konge, Alfons den 13., blev smittet af den. Han døde imidlertid først i 1941 efter en del eftervirkninger, hvorfor han da abdicerede meget tidligere.

I 1. Verdenskrig huserede den mest i de tyske skyttegrave, hvilket var medvirkende til, at tyskerne tabte krigen.

Det land, der blev værst ramt, var Indien. 8 % af befolkningen døde. I USA døde 675.000. I Danmark døde ca. 15.000 (6.000 i første bølge). På verdensplan døde 50 millioner.

Søren Sørensen, fra Knudsvænge i Røstofte

Den startede den 3. juli 1918. Dagen efter kom der også udbrud af mæslinger. Den 8. juli spreder den sig rigtig meget. Min fars granfætter, Søren Sørensen, fra Knudsvænge i Røstofte døde den 18. august på Vordingborg Sygehus 21 år gammel. Han havde været soldat i livgarden.

Jeg har pudsigt nok lige modtaget et billede af ham fra USA, hvorpå der stod, at han var død af ”the big influenza 21 years old”. 4 af hans søskende udvandrede efterfølgende til USA. Efterkommerne har fundet mig via dna og har sendt billedet.

I livgarden og blandt soldater i det hele taget florerede smitten meget. Mange unge, der var forsamlet som soldater, karle eller elever på herregårdene døde af sygdommen. I oktober 1918 døde 2000 af ”influenza” i DK. 2% af sygeplejersker og sundhedspersonale døde.

I Øster Egesborg Sogn døde 12 forholdsvis unge mænd og 8 unge piger i alderen 18 – 36 år. De døde sandsynligvis af den spanske syge i løbet af 3 -4 år. Det var en helt usædvanlig stigning i dødskvoten for denne aldersgruppe. 3 unge i en familie døde, samt en del unge på Lekkendegården og Lilliendal.

I Mern Sogn var mønstret lidt anderledes. Ca. 8 unge piger og 8 unge mænd døde i den periode. 2 af pigerne havde tjent på Lilliendal. Der var tilsyneladende ikke nogen på Høvdingsgaard.

I Kalvehave Sogn døde 7 fiskere (lidt ældre aldersgruppe) 1918 -20. Lidt senere døde 1 fiskerkone, 1 fiskehandler og 1 fisker mere: Men der var faktisk kun 1 enkelt ung mand og ikke nogen på Petersgaard.

I 1889 blev Danmark også hjemsøgt af en dødbringende influenza. Den mindede meget om Corona og lidt om den spanske syge. Fælles for alle 3 sygdomme kom de i bølger, og sygdommen var slem, hvor mange menneske var forsamlet.

I første halvdel af 1800-tallet var det malaria, der huserede. Her var det den inficerede malariamyg, der spredte sygdommen. Værst var den i 1831, hvor 4 % af befolkningen på Lolland-Falster, i Jungshoved og Mern Sogne døde på mindre end et halvt år.

Der havde også været en malariaepidemi i 1679. Ved den lejlighed opfandt de danske brødre Bartholin kinabarken til behandling af sygdommen. Den ene af brødrene, Rasmus Bartholin var selv smittet. Af kinabarken udvandt man senere kinin.

På Københavns Universitet var der i årene på det tidspunkt ansat 12 professorer af Bartholin-familien. Stamfaderen Iver Bartholin var først professor. Derefter præst i Stege i 1565. Så blev han dødsdømt, sat i fængsel i Sorø. Derefter forstander for Sorø Akademi. Der er et maleri af ham i Sct. Bents Kirke i Ringsted.

Af andre store pandemier blev Danmark hjemsøgt i 15- og 1600-tallet af pest og i 1300-årene af Den sorte Død. Den Sorte død halverede befolkningstallet. Begge dele var et spørgsmål om hygiejne (latrin i gaderne m.m.).

Historien er skrevet af Vagn Boberg Nielsen. Kilder Wikipedia og andre kilder fra nettet.

Udgivet i Lokalhistorie iøvrigt, Nyheder | Kommentarer lukket til Den Spanske Syge

1700-tallets magtfulde kvinder

Kvinder fra hele Sjælland 1910-15. Husmandskoner? på skole. Forstander-
parret står i midten øverst, H.
Knudsen med hustru.
Forreste række fra venstre: Karen
Marie Hansen, Viemose; Sofie
Rasmussen, Kallehave. Billedet blot brugt til lidt illustration, da der ikke findes fotos fra tiden, som omtales.

Der var mange kvinder  i 1700 – 1840, der udøvede stor magt. Den unge gårdkone startede sin magt i køkkenet og i kålgårdshaven, Hvis ikke der var en ældre svigermor, der ikke ville give magten fra sig. Det var mange gange tilfældet, og hun havde ofte magten over sønnen samtidig.

Der var mange magtsituationer i det gamle fæstesamfund. Der var herremandens magt over fæstebonden. Bonden måtte på hoveri på herregården, hvis ikke han havde en karl at sende. Men så var det også bondekonen, der måtte stå for det derhjemme.

Den største magt opnåede konen den dag hun havde lagt manden i graven. Formelt havde hun 2 år til at finde en ny mand eller overgive gården til en voksen søn. Hvis hun havde en eller flere sønner der var ved at være voksne, kunne hun have dem som medhjælpere/bestyrere til de overtog gården.

Det kunne være en datter og en svigersøn, der overtog gården. Det kunne også være karlen, konen gjorde til gårdmand og ægtemand, selv om han var 30 år yngre end hende. Så skete trolovelsen ofte ugen efter begravelsen, og så var han gårdmand.

I Sageby på Sagebyvej 12 lå gård nr. 9. Ca. 1750 blev Karen Madsdatter gift med Peder Andersen; men frem til 1787 lagde hun ham og 3 efterfølgende ægtemænd i graven. Alle 4 gange valgte hun en ny mand, der også blev gårdmand på gården. Den 5. mand hun blev gift med hed Niels Jensen. Efterfølgende blev gården flyttet ud på marken/skoven som Sageby Skovgård.

På Pilemøllen i Stensby var der 2 stærke mandhaftige kvinder. I 1661 mistede Johanne Andersdatter manden og igen i 1679; men begge gange både i 1661 og 1679 fandt hun en ny ægtemand, der overtog gården og Piil-navnet. 3. mand, Mads Hansen Piil døde i 1702. Sønnen Anders overtog gården; men Johanne døde først i 1719. Det har nok ikke altid været lige sjovt at være den unge kone, Kirsten.

I 1803 kom der igen en mandhaftig kone til Pilemøllen, Birte Jeppesdatter. Hun var 37 år og havde været pige på Langebæk Præstegård. Hun nåede alligevel at lægge 2 mænd i graven, og så tror jeg hun giftede sig med karlen. Hun var 37 år ældre end den nye mand, Hans Pedersen.

Da de havde været gift i 10 år og hun var blevet 71 år gammel gik hun ud og hængte sig, for at give plads til en ung kone. Der kom da også hurtigt en arving til gården, der kunne overtage gården knap 20 år senere.

I Mern boede min 3 x tipoldemor, Maren Rasmusdatter. Hun var 22 år; men en bestemt dame. Forældrene havde i 1731 trolovet hende bort til en gammel mand på 65 år. Det ville hun ikke finde sig i, så hun anlagde retssag ved Stensby Birketing mod forældrene. Under retssagen kom det frem, at moderen havde skubbet hende ind ad køkkendøren til den gamle Ole i Røstofte.

Hun vandt tilsyneladende, selv om det stod lidt uklart. Stensby Birketing blev nemlig nedlagt. Men året efter i 1732 blev hun gift med sin advokat, Jacob Vrang, fra Bakkedal i Ugledige. Han var blevet enkemand i mellemtiden. Men hun lagde både Jacob og min Tip, Niels, i graven. Hun fortsatte i enkestand på Bakkedal i 11 år med sønnen Rasmus som medhjælper/bestyrer. Da hun døde, overtog Rasmus fæstet.

Stensvedgård lå før 1805 på Stensbyvej 27. Det var gård nr. 20. I 1737 blev Maren Larsdatter kone på gården. Hun var først gift med sognefogeden Eric Christensen. Men da han døde, satte hun 2 nye mænd ind på gården, først Christen Jensen i 1755 og i 1763 Christen Hansen Ørslev. I 1766 havde de krohold på gården. Hun må have været kromutter på gården, måske over en længere årrække. Hun var kone på gården i 55 år.

I relation til en udsendelse om spækhuggerne. Det er lidt med de damer ligesom med spækhuggerne. Den ældste hun tager føringen i flokken.

Kvinderne var som regel de stærkeste, hvis de ikke lige var død i barselsseng. Mændene var mere ude blandt folk og blev udsat mere for smitte. De blev også oftere stukket og smittet af malariamyggen. Sommertemperaturerne var ofte højere.

Historien er skrevet af Vagn Boberg Nielsen med FT og Gunnar Kirchheiners notater som kilde.

 

Udgivet i Lokalhistorie iøvrigt, Nyheder | Kommentarer lukket til 1700-tallets magtfulde kvinder

Erik fra Langebæk dræbt af tysk torpedo

Letmatros Erik Hermann Christensen, født 22.12.1920

Erik Herman Christensen

Under Danmarks besættelse omkom i 1940 den kun 19-årige Erik, da en torpedo ramte fragtskibet D/S HALLAND. Skibet sejlede i konvoj og var på vej fra London til Dundee i Skotland. Et tysk fly angreb konvojen den 15. september. Skibet med Erik ombord brækkede midt over og sank på et halvt minut. I forliset omkom 15 personer og kun tre danske søfolk overlevede.

Godt en uge senere indberettede Det danske gesandtskab i London den 23. september 1940 forliset med de omkomnes navne til Ministeriet for Handel, Industri og Søfart. Men på grund af Danmarks besættelse og de ændrede vilkår for information og administration blev indberetningen ikke dateret før den 11. november 1940 i København. Først herefter blev det triste budskab formidlet videre til pastor Albert Sandager i Langebæk, der måtte gå den tunge vej hjem til forældrene, Johannes og Clara Christensen og Eriks yngre søskende: Inger, Elly, Kristine, Nancy, Svend Ove og Egon.

Erik Herman Christensen blev som ældste i søskendeflokken født 22. december 1920 og hjemmedøbt den 17. februar 1921. Hjemme på Langebæk Stationsvej 6 fik Erik efter skoleårene lyst til at komme ud i verden. Det fik han held med, da han søgte og fik hyre hos det lokale rederi, Motortramp A/S.

  1. M/S Tureby

    Reimann købte nemlig i 1923 godset Stensbygaard og stiftede blot to år senere i 1925 Motortramp A/S, som snart købte to skibe. Med den korte afstand fra rederiet på Stensbygaard til Langebæk Stationsvej 6 nåede rygtet i 1936 hurtigt frem til Erik i hans nære kontakt med egnens unge i Langebæk, Stensby og Stensved: Et splinternyt skib, M/S TUREBY var netop blevet leveret fra værftet B&W til rederiet! Det forstærkede hans drøm om at komme ud at sejle. Erik var begyndt at bygge modelskibe, og et af skibene bar hans navn (se foto).

Modelskibet ’Erik’

Søren Clausen, svigersøn til Inger og Egon Christensen (Eriks lillebror) forsøgte i 2008, så langt det lod sig gøre at kortlægge Eriks færden som letmatros i tiden forud for forliset i Nordsøen. Men bl.a. fordi Eriks søfartsbog gik tabt ved forliset, var kilderne få og oplysningerne færre. Familien anser det dog for givet, at Erik til en begyndelse sejlede for Motortramp. Før krigen blev han også medlem af Sømændenes Forbund. Sandsynligvis var han ombord på nybyggede M/S TUREBY ved Danmarks besættelse 9. april 1940.

TUREBY sejlede dengang mellem Nord- og Sydamerika. Den 9. april 1940 var skibet på vej med foderstoffer fra Argentina til Danmark. Skibet befandt sig omkring 50 sømil syd for Island og kaptajnen bestemte sig efter en rådslagning for at søge havn i Reykjavik, hvor den danske gesandt rådede ham til at blive liggende med skib og besætning. Men den 10. maj blev Island besat af England og den 15. juli godtog kaptajnen et forslag om at sejle til Clyde med ankomst 29. juli. Her takkede de danske besætningsmedlemmer nej til at sejle videre under britisk flag og blev i stedet sendt til det danske sømandskontor i Newcastle.

HVIS Erik derfor var med TUREBY til Island, blev han i Newcastle senere tilbudt hyre på HALLAND. Men måske påmønstrede Erik allerede tidligere. Han var i hvert fald med sikkerhed på skibet HALLAND, da det den 15. september blev torpederet og sank i den vestlige del af Nordsøen nær kysten til Skotland. Den næste dag blev et tysk fly af typen Heinkel 115C skudt ned i samme område, og måske var det flyet med dets besætning, der brat afsluttede Eriks liv.

Dampskibet HALLAND

Dampskibet HALLAND blev bygget i Kiel for det Det Dansk-Franske Dampskibsselskab i 1924. Både HALLAND og søsterskibet GRØNLAND sejlede med kul mellem England, Skotland og Danmark i tiden frem til den 9. april 1940, hvor det befandt sig i havn i Skotland. Det blev overtaget af krigsministeriet, der beordrede skibet bestyret af rederiet George Gibson & Co. Fra maj 1940 blev HALLAND (nu som engelsk skib) sat ind i konvojsejlads langs den engelske østkyst, og de danske besætningsmedlemmer blev hyret på samme vilkår som deres britiske kolleger.

Erik kom ikke tilbage, oplevede ikke Danmarks befrielse og blev revet bort af krigens grusomhed. Forældrene overvandt aldrig tabet af deres søn. Men Erik efterlod sig det selvbyggede modelskib med hans eget navn: ’Erik’. Med det skib byggede han sit håb og sine drømme om en fremtid, som han aldrig kom til at opleve.

Som tjenestegørende sømand på skibet HALLAND under engelsk flag var Erik formelt og reelt med i krigen på engelsk side. På Tower Hill Memorial i London blev der efter verdenskrigens afslutning opsat en mindetavle for HALLAND. Her blev Eriks og hans kammeraters navne ristet ind i fremtiden. Alle omkomne sømænd i engelsk tjeneste uden gravsted blev mindet med ære – og husket!

Sørens og Birtes datter, Sofie (med andre ord: Eriks lillebror Egons barnebarn) fortalte i 2012 sine skolekammerater om Eriks liv og kunne med stolthed fortælle og vise, at hun med familie selv havde besøgt Tower Hill Memorial i London og set mindetavlen for Erik og hans kammerater.

Kilder:

Sofie Clausen Kristensen (2012) Erik – en dansk sømand omkommet i engelsk tjeneste

Søren Clausen (2008) Erik – en dansk sømand omkommet i engelsk tjeneste

Supplerende oplysninger til Langebæk Lokalhistoriske Arkiv fra Birte, Inger og Jette Kristensen 2024

Bjarne Købmand Petersen

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Erik fra Langebæk dræbt af tysk torpedo

Ellevangsgård

Ellevangsgård ca. 1925

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den ligger på Kindvigvej 37 og har Matr. nr. 11 i Sandvig. Den var gård 14 i 1688-matriklen.

Fæstegård u. Ryttergodset:

1710 – 1718 : Gregers Olsen
1719 – 1752 :  Hemming Eriksen. Død i 1774.
1752 – 1759 : Jens Hemmingsen. I fængsel i gåsetårnet. 5 dage på træhesten. Gift med Sidse Hansdatter.
1759 – 1793 Michel Nielsen gifter sig til gården og enken Sidse Hansdatter.
1759 – 1793 : Fæstegård u. Oremandsgård, da Brockenhus køber Nysø og Oremandsgård
1795 – 1831 : Jens Michelsen, søn, gift med Anne Jørgensdatter fra Kildevang i Tågeby.
1835 – 1880 : Jens Jensen, søn gift med Catrine Simonsdatter fra Græsbjerg i 1828. * Han blev ’ trolovet m. Kirsten Nielsdatter i 1827. Hendes far var forlover. Han hævede trolovelsen dagen efter.

Selveje :

1880 – 1885 : Jens Jensen, søn født 1846, gift med Ellen Hansen,
  født 1845. Bror Jørgen Jensen på Vængesgård.
   
1885 – 1892 : Niels Christian Nielsen. Død 1892
   
1893 – : Enken Marie Johansen
   
1893 – 1919 :  Hans P. Andersen gifter sig til gården og enken.
   
1919 – 1957 :  Hans Christian Hansen gift med Marie Johansen og Thora Hansen
   
1957 – 2003 : Carl Henning Hansen gift med Lilly Hansen, datter af H. C. Hansen.
Børn : Karen Margrethe Ellevang Hansen og Carsten Ellevang Hansen
   
2000 –  Jorden solgt til Vagn Johansen
   
2003 – 2008 :  P. Nielsen
   
2008 – :  H. Christophersen

J11

Udgivet i Gårde i Sandvig | Kommentarer lukket til Ellevangsgård

Skovbækgård, Sandvig

Kohavevej 2, Sandvig 1939

Den ligger i Sandvig på Kohavevej 2. Den har Matr. nr. 5 a i Sandvig. Den havde gård 4 i 1688-matriklen.

1710: Niels Hemmingsen
1736: Anders Jensen
1739 – 1750:

1753 – 1802:

1802 – 1834

1836 – 1860

1860 – 1874

1874 – e. 1908 :

1910 – 1945 :

 

unge Hans Olsen

Hans Rasmussen gift med Anne Jacobsdatter og i 1753 med Sophie Hansdatter

Hans Hansen død i 1834, gift med Maren Jacobsdatter.

Søren Jensen, gift med datteren Kirstine Hansdatter.

Hans Sørensen, søn, gift med Johanne Jensdatter.

Ole Hansen gifter sig til gården med Johanne Jensdatter.

Lauritz Skovgaard Hansen, gift med Katrine Pedersen fra Skalsby. Datteren Gudrun Skovgård ’ Hansen blev gift med Gunnar Kirchheiner Johansen i Balle, kilde til mange gårdhistorier.

1945 – 1993

2002 :

Erik Skovgaard Hansen, ugift søn.

Boye Jensen

 

Udgivet i Gårde i Sandvig | Tagget | Kommentarer lukket til Skovbækgård, Sandvig

Sildeeventyr 1250 – 1650

Her historien om et erhvervseventyr fra 1200-tallet. Vi var med ‘fremme i skoene’, når det gjaldt innovation, gourmet og  foretagsomhed.

Skanør – Falsterbo (Falsterbo fordi mange fra Falster også deltog).

Her et citat fra TV-serien Matador: ♫♪ “Sild er godt…” ♪♫ sagt på en syngende måde

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Sildeeventyr 1250 – 1650

Mord i jordemoderboligen

Arkivet er klar med historien om mordet i jordemoderboligen i Langebæk,
der skete i 1949.
>>læs historien her<<

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Mord i jordemoderboligen

Mord i Viemose

Christianshavns Kvindefængsel

Læs historien om mordet på ‘Rasmus Kræmmer’ i Viemose.
Historien kommer helt tæt på den sidste henrettede mand i Danmark, nemlig Balle-Lars.
Ane Kirstine Jørgensdatter tilbringer 22 år i fængsel. Fængslet på Christianshavn producerede oprindeligt stof til bl.a. militærets uniformer.

>>Læs historien her<<

 

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Mord i Viemose

Arkivernes dag

Ses vi?

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Arkivernes dag

Viemosegårdene

Så er der kommet tre nye gårde til samlingen. Langemarksgård og Smedegården har historien tilfældes.
Langemarksgård og Smedegården her
Skindergården på Hestehavevej her

Udgivet i Nyheder | Kommentarer lukket til Viemosegårdene