Torpedobåden ”SS Havørnen”, ved Stammenakke

Stammenakke (udtales ‘Stamnak’) var i august 1943, da tyskerne beslaglagde den danske flåde, skueplads for en af de mest spektakulære aktioner, der fandt sted som en modreaktion på tyskernes ønske om at sætte den danske flåde ud af spillet. En af flådens gamle torpedobåde, ”SS Havørnen”, som var nedgraderet til minestrygningsarbejde, lå natten til den 29. august i Stubbekøbing havn under kommando af kaptajnløjtnant Aage Schultze.
Man var på flåden godt klar over, at noget ”var i gærde”, så Schultze havde holdt gang i kedlerne på den gamle kulfyrede torpedobåd. Om morgenen kontaktede man admiralitetet i København fra en telefonboks på Stubbekøbing havn. Ved den første kontakt blev forbindelsen imidlertid afbrudt af den tyske censur, og så vidste man, at der var noget galt.
Kaptajnløjtnant Schulze besluttede omgående at forlade Stubbekøbing og søge til Sverige, hvilket var den stående ordre til flådens skibe. ”Sænk skibene eller søg til Sverige!” Uheldigvis mødte Havørnen en stor hurtiggående tysk patruljebåd nede i Grønsund og slap med lidt held fra den tyske forfølger. Der blev skudt varselsskud mod Havørnen, som dog heldigvis nåede at slippe rundt om Farø og ind på det lave vand ved Stammenakke, hvor den tyske jager ikke kunne følge efter.
Besætningen sejlede Havørnen gå grund ved Stammenakke. Kl. 14.15 blev HAVØRNENs sprængbombe bragt til eksplosion efter at besætningen var gået fra borde.
Vraget blev under krigen rippet for løst gods og metal og blev efter krigen solgt til ophugning.
Vraget blev først endeligt fjernet fra ‘Stamnak’ i 1952.