Arrangementer 2022

 

Arkivernes dag 2022

Omkring 75 personer mødte frem til en dejlig søndag eftermiddag. Vi måtte finde ekstra stole frem..:-)

Dagen den 13. november var samtidig 150-årsdagen for ‘stormfloden’ der i 1872 hærgede det sydlige Danmark. Vagn Boberg Nielsen gengav historien meget levende og alle kunne fornemme, hvor frygteligt det må have været.

Efter kaffepausen gav Jonna Pedersen os et foredrag om Stege Sukkerfabrik og Mern Saftstation. Jonna udgav i foråret sin bog: ‘Stege Sukkerfabriks historie – og erindringer’ og vi fik fortalt lidt fra bogen om Stege Sukkerfabrik og mere om Mern Saftstation. Mange kunne nikke genkendende til meget af historien og billederne. Mange af personerne fra dengang var kendte ansigter i lokalområdet, og mange husker dem. F.eks. hed den sidste leder af Saftstationen Erik Mors og det navn huskes både i Mern og på Møn. 

Vi i arkivet siger tak for besøget og for en dejlig eftermiddag.

~~00~~

Besøg på radarstationen i Skovhuse

Kilde: Luftværnets veteraner.

Lørdag den 26. marts 2022 var Arkivet inviteret til omvisning på flyvevåbnets radarstation i Skovhuse. Radaren blev bygget i 1954 og blev nedlagt i 2004, og havde til opgave at  overvåge luftrummet mod syd og øst. Satellitterne har nu overtaget radarens betydning, hvorfor overvågningen kan varetages fra centralt hold.

Vi fik en meget fin gennemgang af historien og brugen af anlægget. Max G. Jensen og Carsten Pedersen fortalte om deres mange års tjeneste på stedet. De viste og formidlede begge en meget stor viden og indsigt. Nogle var oppe i radaren og fornemme hvordan den virkede engang. Der er en ‘omgang’ udvendig på kuplen, hvor vi kunne nyde udsigten i det flotte vejr. 

Efter en kop kaffe og et stykke kage, kunne vi drage hjem med en rigtig god oplevelse i rygsækken

~~00~~

 

Årsmøde 2022

Succesfuldt årsmøde i Langebæk

Flere end 60 medlemmer fyldte kantinen på det tidligere rådhus i Langebæk, da Langebæk Lokalhistoriske Arkiv holdt årsmøde.

Dagens hovedindslag var journalist og forfatter Eva Damsgård, der fortalte om sit arbejde med sin seneste bog, “Præstø Krønike” og den store research, der ligger i at finde billeder, aner og kilder.

For det Langebæk-interesserede publikum fortalte hun om Elna Sarauw – senere Munch – der blev født i 1871 ved Petersværft som datter af en forstmand ansat ved Petersgård Gods. Hun giftede sig med Peter Munch (R), MF og udenrigsminister. Selv var hun med i kampen for kvindernes stemmeret, og hun var en af de fire første kvinder, der i 1918 blev valgt til Folketinget.

På årsmødet afgav formand Poul Sørensen end kortere beretning end normalt, da der kun var gået kort tid siden seneste corona-forsinkede årsmøde i november, og da der – ligeledes på grund af corona – ikke har været stor aktivitet hen over vinteren.

Arkivleder Inge Langeskov-Nielsen gjorde status over antallet af besøgende ved fysisk fremmøde på arkivet samt via arkiv.dk, laloar.dk og arkivets facebookside, hvor der dagligt lægges et billede op. Kasserer Holger Fugl Jakobsen kunne fremlægge et regnskab med et overskud på blot 4000 kroner – mest på grund af manglende aktiviteter i 2021.

~~~~~~

Udflugt 2022

 

 

 

 

 

Udflugt 2022 til Hundested Sandskulptur festival lørdag, den 28. maj

Program
Kl.  8.00  Opsamling Stensved v. Rema1000
Kl.  8.10   Opsamling Langebæk v/ rådhuset
Kl.  8.30  Opsamling Mern v/ købmanden
Kl. 11.00  Ankomst Hundested
Program:
– Besøge Hundested Havn med guide ca. 1 time
– Frokost inkl. 1 genstand (øl/vin/vand) 1½ time
– Sandskulpturfestival med guide, ca. 1½ time

  • Kaffe og kage (måske sandkage 😊)

KL. 15.00 Afgang fra Hundested og via Frederikssund over Kong Frederiks Bro mod syd for atter at passere Roskilde Fjord – denne gang over den nye Kronprinsesse Marys Bro.
Vi følger Roskilde fjord og passerer bl.a. Jyllinge og Risø, videre igennem Roskilde mod Tune og fra Solrød ad motorvejen mod vores opsamlingssteder.

Kl. 17.30 Ankomst Mern
Kl. 17.50 Langebæk
Kl. 18.00 Stensved

~~~~~~