Ingvard Hansen, Kalvehave

Islands Brygge 73, 3. th., den 5. oktober 2023

                 Til Inge Langeskov-Nielsen!

 Da jeg besøgte arkivet den 27. september og modtog jeres blad, gav det mig et flashback til 1950’erne, da jeg læste din artikel i blad nr. 1 forår 2023 om vognmand Ingvard Hansen fra Gl. Kalvehave.

Foruden lastbil-, lillebil- og skolebuskørsel havde han også en sommerbuskørsel til Nordfalster. Som jeg fortalte, kom min mor til Nordfalster i 1942 som husbestyrerinde på en gård i Skovby. To år senere blev hun gift med en ung landmand fra ”Elmegaard” i Gundslevmagle. Det var min fars barndomshjem, som de i fællesskab drev frem til 1987. De fik siden et langt otium i Nørre Alslev.

Det har utvivlsomt – og under krigen – været et stort spring at forlade sin barndomsegn som 22-årig og flytte over vandet ”helt” til Nordfalster. Hendes forældre og fire søskende boede i Kalvehave og Omegn, og dem har hun selvfølgelig savnet. Vi kørte en gang imellem til Kalvehave på en god sommeraften, da vi var så heldige at have bil. Men den modsatte vej forekom sjældent, da ingen af dem havde bil på det tidspunkt.

Og her er det så Ingvard Hansen kommer ind i billedet. Min mor ville selvfølgelig meget gerne se sin familie i sit hjem. Derfor blev der hver sommer arrangeret en tur, hvor hele familien kom til ”Elmegaard”, og det foregik i Ingvards bus med ham som chauffør. Om han kørte rundt og hentede familierne har jeg ingen erindring om. De boede i Gl. Kalvehave, på Kalvehave Mark (barndomshjemmet Lars Hansvej 8), Viemose og Stensved.

Dannebrog var gået til tops og vajede i vinden. Det var et særsyn og virkede lidt voldsomt, husker jeg, når bussen drejede ned ad indkørslen og parkerede på gårdspladsen, og ud væltede gamle og unge i strålende humør med sang på læben. Det var en sangglad familie. Alle glædede sig til dette træf. Konceptet var nogenlunde ens fra år til år. Man kom til formiddagskaffe med hjemmebagte boller, ost og marmelade naturligvis også hjemmelavet. Siden frokost og inden eftermiddagskaffen var herrerne i mark og stald. Fruerne en rundtur i haven.  

Min erindring er, at Ingvard var med hele dagen, og indgik helt naturligt i selskabet, da det ikke kunne betale sig at køre retur til Gl. Kalvehave for at hente selskabet senere, når det var tid til opbrud. Sådan foregik det i nogle år, indtil man fik egen bil.

Bedste hilsner
Niels Ebbe Lollike

Om admin

Arkivet blev stiftet 01.11.1979 af Svend Aage Nielsen, Jens Jensen m.fl.
Dette indlæg blev udgivet i Nyheder. Bogmærk permalinket.