Sageby Møllegaard

SAGEBY MØLLEGÅRD I LYSTANLÆGGET

Facaden til den gamle Møllegård – ca. 1990

Møllegården er den sidste af oprindelig 3 vandmøller, der lå langs med Mern å – Lekkende Mern og Sageby. Gavlen af Møllegården ses tydeligt, og den er det eneste bevarede af møllehuset. Til højre har været stigbords placering med den store flade mølledam. Regimentsskriver, Jacobsen Vordingborg, noterer i 1732, at Fr. IV´s tidligere rige mølledam er tilgroet. Daværende møller, Henrik Henriksen, havde problemer med sin kone, fordi hun havde sat sig i Niels Povls kones stade udi Kallehave kirke. Hun blev skubbet væk til 3. stade, og senere blev møller Henriksen stævnet til Bårse herredsting. Det gik ham ilde,  og i 1733 blev han “slagen til døde” med en økse i et brændevinslav i Kindvig af skovløber, Hans Jørgensen, fra Sageby. – Vandmøllen i Viemose drejede sine hjul til 1880. Efter den tid måtte brugerne køre til Viemose vejrmølle. Denne stoppede i 1964.

Sageby Lystanlæg, ligger på Sagebyvej 16.
Det var her man holdt de store Mernfester fra omkring 1869-1920. Det var altid d. 10 juli, som var Pastor Rørdams kaldsdag til Mern sogn hvor hav virkede fra 1841-1856.
På Møllemdammen var der udlagt dansegulve og en blomstersmukkettalerstol. I alle træer var der hængt lamper op, det hele sluttede med en kæmpemæssigt festfyrværkeri.
Den første Mernfest blev holdt i Mern Hestehave d. 28. maj 1843, for at fejre Chr. d 8.s enevælde.
Uddrag fra Thomas Nielsen beretning om Sageby Lystanlæg