Flystyrtet i Ørslev Kohave

Et par små beretninger fra beboere om nedskydningen af bombeflyet LM 268, der styrtede ned i Carl Pommergårds ejendom og dræbte forældrene og tre børn, og efterlod 4 andre børn forældreløse.

Helga Rasmussen i Langebæk så nedskydningen og fortæller:
”Jeg lå i min seng, da jeg hørte skydning og larm fra Bogøkanten. Det var næsten midnat, så jeg stod op og så ud af mit vindue, der vendte mod Vordingborg. Der så jeg, i nogen højde, et fly i brand, der fløj forbi mit vindue og forsvandt bag Skovhuseskoven”.

På samme tid var man ved at gå i seng hos gårdejer Niels Jacob Nielsen i Stårby. Hans kone, Marie Nielsen, var gået i seng, da Niels Jacob hørte skydning i luften. Han løb ud på gårdspladsen og så et brændende fly komme fra Lilliendal, skarpt forfulgt af et tomotorers fly. Over Lilliendal fik Lancasteren den sidste skudsalve, og det var her, man nogen tid senere fandt de tomme hylstre fra det forfølgende flys 20 mm kanoner. Flyet brændte nu voldsomt, og da det passerede forbi Marie Nielsen’s sovekammervindue, trak hun dynen over hovedet og tænkte: ”Det, der skal ske, må ske”.
Flyet forsatte mod Nørreskovgård, alt imens det brændte stadig voldsommere.
På dette tidspunkt sprang Wilcox og Fowler ud med faldskærm, omtrent midtvejs mellem Røstofte og Ørslev. Wilcox landede på Lundegårdens mark ca. 100 m øst for Ørslev.

Gravstenene for de dræbte flyvere og familien Pommergård kan ses her.

Kilde: Flystyrtet i Ørslev Kohave 12. september 1944, af Michael Lauersen