Kuppet på Langø

Balle Lars og Kuppet på Langø

Kisten der stod på Langø

Balle Lars fik ingen penge dengang på Langø, fordi de lå i kisten (dragkisten) gemt i den såkalde læddike (et delvist skjult rum i den ene ende af dragkisten). Jeg har selv hos min morfar siddet på kisten – en stor brun dragkiste med to store messingbånd og på et af båndene er det ene tal slået omvendt.

Kilde: Søren Colding Mortensen

Der går mange forskellige historier om kuppet på Langø og i særdeleshed om Balle-Lars.

Her er et par stykker fundet frem:

Kriminaliteten fik en anden karakter, da Balle-Lars sammen med Malene-Poul natten mellem 11. og 12. maj 1852 udførte et kup på Langø, hvor de fik et udbytte på 450 rigsdaler. De delte pengene, men Poul stjal 50 rigsdaler fra Balle-Lars, så han måtte nøjes med 175. Det blev Balle-Lars selvfølgelig meget rasende over.Kilde: Museerne.dk – https://www.museerne.dk/undervisning/balle-lars

Det kan godt være Lars Nielsen var noget af en laban, men …….
Han blev dømt sammen med Poul Hansen, kaldet Malene-Poul, for at have lavet et væbnet røveri mod Sidse og Ole Kristensen på Langø. Han (Lars) var bevæbnet med en træstok, som han slog truende mod jorden. De blev dømt for at have taget 450rd fra parret på Langø. Men sagen er den, at de slet ikke fik nogle penge med sig, fordi de lå gemt i et hemmeligt rum i en kiste, og det rum fandt Lars og Poul ikke. Kisten er den dag i dag i privateje på Falster.

Kilde: https://forum.slaegt.dk/index.php?topic=826.15

En pudsig ting ved kisten er, at smeden kom til at slå et af 7-tallerne spejlvendt i messingbeslaget.

Så er spørgsmålet bare, om der i dette tilfælde er tale om, at Balle Lars blot var udnævnt til syndebuk.