Peter Malberg

Sandvig med gården hvor Peter Malbergs vogn holdt. -1941

Skuespilleren Peter Malberg havde i en årrække tilknytning til området, da han holdt sommerferie i Sandvig. Vores lokalhistoriker Thomas Nielsen, Mern, fortæller her sine erindringer, som han husker skuespilleren:

” Iflg. biografisk leksikon var Peter Malberg dansk skuespiller født 1887 i Aarhus og døde 1965. Han var søn af vognmand Peter Broch Malberg og Katrine Marie Schejby og bror til skuespilleren Henrik Malberg. Han debuterede i 1907 i Aarhus. I årene 1913 – 25 spillede han på Betty Nansen teateret. Han var en fantasifuld karakterskuespiller. Sin største succes fik han som ”Balder Svanemose” i  ”Peter d. Store” af Poul Sarauw.  Sit 40-års jubilæum fejrede han på Allescenen i 1948 som urmageren i komedien ”Lucienne og slagteren”. Han er i dag nok mest kendt fra en række roller i danske filmkomedier fra Morten Korch-film og som ”Tummelumsen” og ”Livsens ondskab” af Gustav Wied.

Peter Malberg tilbragte mange sommerferier ved Sandvig strand. Engang, da Langebæk Lokalhistoriske Arkiv var nystartet, kom nogle teaterinteresserede gæster til Rosa Olsen og spurgte, hvor Danmarks morsomste mand – ja, ham med den fjollerupske dialekt, ”Putkræmmeren”, boede. Peter Malberg fra alle Morten Korch filmene og ham Onkel Anders i ”Far til fire” – ja, De kender ham vel ? Han skulle efter sigende have holdt sine ferier i Sandvig, og nu havde selskabet været i Sandvig på Bornholm, men der fandt de ingen gul sigøjnervogn. Rosa Olsen kunne nu bekræfte, at Peter Malberg havde holdt sine ferier i en ”sigøjnervogn” ved Sandvig strand i Mern sogn, men desværre rummede arkivet på det tidspunkt ingen yderligere oplysninger eller fotos angående Peter Malberg.

Tidligere gårdejer Mogens Johansen, Sandvig, fortæller i 2010 om, hvad han erindrer om Peter Malberg.:

Den navnkundige skuespiller med sin hustru Ellen Ane Vilhelmine Nimb Olsen (1903 – 63) kom til Tågeby omkring 1933. Det var, når han skulle øve sig mange gange på sine spøjse roller, og til det arbejde krævede han fuldstændig ro. Ja, han gemte sig på det nærmeste, havde ingen postadresse, og man kunne kun komme i kontakt med ham gennem en lige så anonym nabo.

Parret slog sig ned på 1. salen i aftægtshuset til Kærgård. Her må de have siddet og glædet sig over den pragtfulde udsigt over Sandvig med Bøgestrømmens  blå vand, de mange sejlskibe, sukkerroetrafikkens damper med de 4 tungt lastede slæbepramme, der sejlede fra Stavreby kirke til sukkerfabrikken i Stege. Udsigten var så betagende, at de valgte at flytte helt ned til stranden. Måske inspireret af forfatter og seminarielærer, cand.mag. Søren Togeby (1874 – 1961), som sammen med sin familie for længst havde fundet idyllen ved Sandvig strand, hvor de havde bygget sig en rødmalet bjælkehytte til sommerhus.

Peter Malberg dukker op med den tids campingvogn – en gulmalet sigøjner/cirkus vogn. Mogens Johansen fortæller, at det må have været omkring 1938, Peter Malberg spurgte hans far, Johannes Johansen, om vi havde et par heste, der kunne slæbe vognen ud til skrænten over stranden. Her kunne den så stå i fred, hvis han kunne leje en lille grund på vores grønjord mod en senere aftalt leje af 40 kr. om året. Malberg ejede en ret forgældet men fornem villa i København, men yndede at gemme sig i den mere primitive vogn ved Sandvig strand lige til sin død i 1965.

Især i sommertiden valfartede mange af hans fans til Sandvig strand, spadserede nedenfor den spændende gule vogn, videre mod badebroen, men altid spejdende til venstre i håb om at opleve den populære skuespiller, henslængt, siddende og spille og synge ”Du er min øjesten” eller ”Jeg har min hest, jeg har min lasso”. Ja, alle de spøjse og sjove numre fra Morten Koch filmene eller som onkel Anders i ”Far til fire”.

Og hvor er dog Peter Malberg henne ? spurgte de fiskerne ved havnen.

De lokale kunne berette, at Peter  Malberg var en hårdt og seriøst arbejdende skuespiller, der brugte at strejfe rundt på egnen for at møde nogle originaler, der gik egne veje. Han lyttede især til den lokale dialekt her i Sandvig, ”for ded køvenhavnske hørte han jo til hver-daws”.

Man mener, at han især har mødt og brugt en vis ”Møller-Jens” som figur til sin rolle som Putkræmmeren i ”Bolettes Brudefærd” og især som Tummelumsen i ”Livsens Ondskab”.

Mogens Johansen fortæller, at Peter Malberg altid startede sin ferie med at hente en kasse øl hos Anna købmand og Mogens og Thorvald har i den forbindelse set ham rende rundt om sigøjnervognen og skælde ud: ”Kvinder sku’ man ikk ha’ med på ferie”. (Ellen havde gemt samfundshjælperen !!). Han havde også en lille hund, og når han gik hjem fra købmanden lød ordren til hunden: ”Kom så Skidefrederik – så skal vi hjem”.

En gang blev der ringet til Mogens’ far fra  København, og han blev sendt med budskab til Peter Malberg om, at han skulle skynde sig at komme. Vognmand Viggo Christoffersen holdt allerede for døren for at køre ham til Mern station, men de nåede ikke toget, men Viggo prøvede at køre toget op og nåede det i  Næstelsø.

En anden gang havde Mogens’ far læst i avisen, at Peter Malbergs villa i Klampenborg var sat på tvangsauktion. Han blev tosset, da han hørte det og skulle straks til en telefon. I sin vrede sprang han over pigtrådshegnet, men fik revet hul i sine bukser.

I 10 år havde han ikke betalt leje af grunden. Ved afrejsen krævede Mogens Johansen 400 kr. af Peter Malberg. ”Jeg sender dem – jeg sender dem”…Og et stykke tid efter kom der en kuvert med en masse småpenge i. I alt 278 kr.

Da Peter Malberg døde, ville arvingerne flytte vognen. Den blev solgt til Søren Pedersen, Kindvig, som brugte den til sommerhus ved Kindvig Enge. Senere flyttes den op til Barber-Hans i Kindvig og hvad der videre er sket vides ikke. Den skulle efter sigende stå på Nordisk Film.

Peter Malberg ønskede anonymitet. Han boede som sagt  ved Sandvig strand fra ca. 1933 til 1963.  Og han skylder stadigvæk Mogens Johansen 122 kr. !!

 

Med venlig hilsen
Thomas Nielsen