Langebækgaard og møllen

Langebækgård -2001

Proprietærgården ”Langebækgaard” blev oprettet i 1774, som en del af Nørre Vænge, Søvænget samt Langebæk Mølle, som dengang lå ca., hvor gården nu ligger. Ejeren var en kaptajn Chr. Moritz von Friedenreiche. Langebækgaard er nok mest kendt for, at digteren Ludvig Holstein fødtes her i 1864. Han er bl.a. kendt for sangen: ”Det lysner over agres felt”.

I 1940’erne var ejeren generalkonsul K. M. Widding. I dag år 2009 ejes gården af Niels Brüel. Siden 2003 arrangeres hvert år åben have med havevandringer, ballet og koncerter, ligesom der er en vinbutik på gården.

Langebækgaard er på 135 ha. agerjord og 17 ha. skov.

Stubmøllen ca. 1910

Der har været 5 møller i alt ned langs bækken. Den sidste var øst for Langebækgade. Den lå i Petersgaards skov; men var i 1807 tilskødet Langebæk(gaard)s Mølle og var det også i grev Holsteins tid.

Efter al sandsynlighed er der også i tilknytning til stednavne som Heinshuset og Højholtehuset, hvor snedker Johan Gotfried Zobel og hustru Eva Cathrine Nielsdatter Mastmann har boet. De blev gift i Nordrup Øster og er flyttet noget rundt i Sydsjælland. Sønnen Henning er født i Bakkebølle 1781, han bliver konfirmeret i Kalvehave Kirke. Datteren Karen Sophie er født 1789 i Øster Egesborg og dør samme år der.
Johan Gotfried Zobel, som jo var snedker har efter al sandsynlighed været naver og har gået på valsen og taget turen op gennem Jylland, og derfra videre til Giesegård ved Sorø. Han er født i Preussen fremgår det af skiftet efter ham, der findes i Langebæk Møllegods.
Sønnen Henning Johansens datter Cathrine er født på Kalvehave Skov 1810 og udvandrer til Utah, hvor hun dør 1897. På Familysearch.org, kan man bl.a. finde en dagbog skrevet dels af Cathrines søn Hans Jørgen og en bog om  efterkommere  af en anden søn Ole, skrevet Dean Harding Zobell

Titler: Hans J. Zobell, his story og  Zobell, the name in America : the descendants of Ole Zobell

Læs også Langebækgård – siden åbner i et nyt vindue