Æskulapsnogen

Æskulapsnogen der blev fundet i 1810

Æskulapsnogen er fundet i flere eksemplarer i 1800-tallet, og i Petersværfts skove er der bevis for, at de har levet. Skovrideren, ansat ved Petersgård, fandt et af de sidste eksemplarer her i godsets skove i 1915. Ifølge Naturstyrelsen beskrives dens levested således: Lysåben egeskov med frodig underskov af hassel, tørv og navr.

Den lever bl.a. af firben, frøer og græshopper, og det er den største slange, der har levet i Danmark. Den måler mellem 1 – 1,5 m.

Asklepios var i den græske mytologi gud for lægekunsten. Som symbol havde han en slange, der snoede sig omkring en stav som havde en tekst, som er begyndelsen af en aforisme af Hippikrates: Livet er kort, kunsten lang. Så Æskulapsnogen “lever” på den måde endnu. I bind 1: “Krybdyr og Padder” fra 1907 skrives der om forekomsten af Æskulapsnoge i Danmark følgende: “Dens nuværende nordgrænse er omtrent ved Paris”.

Petersgårdskovene med den rige hasselskov har været et ideelt hjemsted for Æskulapsnogen.

Man mener, at Æskulapsnogen er indvandret netop her ved Petersværft ombord på et af Peter Johansens sydfra kommende langfartsskibe.

Der findes flere myter om, at “hasselormen” skulle være i slægt med den nordiske mytologis Midgårdsorm….

Men æskulapsnogen har været og er en ganske skikkelig og ufarlig snogeart, som stadig findes i Sydeuropa.