Julen og hvorfor vi fejrer jul.

Julen er årets største folkefest. Som solhvervet er det også den fest, som kan føres længst tilbage i tiden.
Det er ikke svært at forestille sig, at der fra tidernes morgen opstod et behov for at søge sammen i denne lange, mørke tid af året.
Juel er en familiefest, hvor der knyttes mange følelser og godt forankrede traditioner til.
Et kristent udgangspunkt er Jesu fødsel. Den kristne jul starter 4 søndage før juleaften d. 24.december. Den begynder dom advent, som er sindets forberedelse til jul. Julen slutter ofte med at blive banket ud den 6. januar, Hellig Tre konger Dag.
I løbet af december bruges ofte Adventskransen, hvor man tænder et lys for hver søndag. Ligeledes har vi Kalenderlyset som tændes og brænder et lille stykke hver dag. Børnene får ofte en julekalender, så de kan følge med i, hvor mange dage der er tilbage inden det er juleaften.
Julen er også nissernes tid – med dem også julemanden, der uddeler ros, gaver og ris, og spørger børnene, om de har været søde i det forløbne år.
December er også de tid, hvor man laver sin egen julepynt – sådan var det i hvert fald for nogle år siden, det var noget man hyggede sig med og var fælles om. I dag er det imidlertid muligt at købe man ge af disse ting.
En anden tradition er at man sætter et fad julegrød til nissen lillejuleaften, dette skulle så gerne være tømt julemorgen.
Man bager mange forskellige kager, der forbindes med jul f.eks. pebernødder, klejner, honningkager, æbleskiver osv.
Mange sætter pris på juletræet og i de fleste byer er der tradition for at have et tændt juletræ på byens torv, der tændes omk. 1. december. Man har også juletræ i hjemmene, hvor man pynter med julehjerter, kræmmerhuse, glaskugler, stjerner og guirlander m.m.
Julemåltidet består ofte af Andesteg, Flæskesteg, brune og hvide kartofler, rødkål og til dessert: Risalamande – med mandel i og kirsebærsovs til. Den der får mandlen får en mandelgave.
Julen kaldes også hjerternes fest.

 

 

 

 

 

 

Kilde: Jul i Børnehaven. Hvordan? Hvorfor? af Grethe Kristensen – et inspirationshæfte fra Stensved Børnehave