Dagen startede fra Kalvehave havn hver mandag-fredag morgen, for dyrepassere var det året rundt.
Færgen m/f Ulvsund *) sejlede fra Kalvehave, hvor det meste af personalet var med kl. 7 og kl. 8. Retur kl. 12, 14, 15 el 16 fra Lindholm. Turen varede normalt ca. 18 minutter hver vej.
I min tid var færgeturen en del af sin egen transport tid. Tidligere var den medregnet i arbejdstiden. I særtilfælde var det muligt at få en speedbåd, hvis man havde akut behov for at komme hjem.
*) Færgen er senere solgt, da Linholm blev afviklet.
En typisk arbejdsdag der foregik inde i laboratoriet
Dagen startede med at gå til respektive omklædninger og skifte alt tøj (yderst til inderst) til arbejdsuniform. Hvis man ikke ville vask hår efter fyraften, skulle der også bæres hovedbeklædning.
Efter endt arbejde inde i laboratorie bygninger og stalde skulle man i bad, skrubbe negle og vaske håret, inden man kunne forlade øen.
Lindholm havde sit eget vaskeri. Lindholms egne håndværkere havde arbejdstøj der blev vasket på øen. Uniformer, undertøj, strømper og tøjet fra dyrepasserne blev kogt og vasket på øen.
Ved ansættelse skrev man under på pålagte retningslinjer som skulle overholdes.
Man måtte f.eks. ikke gå i Cirkus el. Zoo. Man måtte ikke have bopæl med en, som arbejdede med klovbærende dyr. Man skulle undgå områder, hvor der var dyre-riste i vejen, fordi der kunne være løst gående klovbærende dyr.
Reglerne gjaldt også eksterne teknikere, der kom på øen for at reparere udstyr. Der var 14 dages karantæne efter følgende besøg i stalde og laboratorier på Lindholm.
Madkasser skulle lægges i poser og fragtes direkte til køleskabet ved kantinen. Efter maden var spist vaskede kantine personalet vores madkasser og satte dem direkte ned til omklædningerne hvor man kunne tage dem rene med hjem i tasken.
SVIV (Statens Veterinære Institut for Virusforskning) var meget kendt for den PPV (Procint parvo virus) som der blev udviklet og lavet på øen. Vaccinen var ret effektiv og gav økonimi til selv at investere i færger og speedbåd.
Fremstilling af PPV-vaccinen fyldte meget da jeg startede i 1995. På det tidspunkt var der 140 mennesker ansat på øen. Da jeg forlod øen i 2013 var der ca. 80 medarbejdere tilbage.
I starten af min ansættelse var jeg med til at teste virus udbyttet af den virus der blev opformeret på svinenyre og som indgik i fremstilling af den effektive PPV-vaccine som øen fremstillede og tjente penge på.
Da staten ikke længere måtte lave kommerciel virksomhed nedlagde man vaccine fremstillingen og fokuserede mere på virusforskning og der blev reduceret i antallet af medarbejdere.
Jeg var en del af MKS (Mund-og klovsyge) gruppen og deltog i beredskabsarbejdet.
Lindholm var en del af Danmarks beredskab for overvågning af eksotisk virus. Lindholm fungerede som Myndighed for Danmark i forbindelse med at be- el afkræfte, om der var påvist MKS eller SP (Svinepest) på landets slagterier.
Vi var et hold, som kunne indkaldes uden for arbejdstid for at teste et dyr, som var under mistanke for MKS eller SP. En mistanke kunne opstå ude på slagterierne eller af embedsdyrlægen. Arbejdet var oftest fra aften og ind over natten. Der skulle afgives svar så hurtigt det kunne lade sig gøre. En mistanke satte et meget stort apparat i gang.
Virusforskningen blev en meget stor del af min karriere på Lindholm. Der kom mange udenlandske gæste. forskere og ph.d.-studerende, som skulle lære vores redskaber til at påvise virus at kende.
Zoonoser (virus fra dyr der også smitter mennesker) var også en del af arbejdsdagen.
Der blev testet for Rabies på flagermus og hunde ved evt. bidskader.
På et tidspunkt kom fugleinfluenzaen, hvor vi var et lille hold, som tog til Århus og hjalp vores kollegaer. Så blev man opmærksom på især West-Nile og Usutu i trækfugle og myg , som en konsekvens af klimaforandringerne. I 2012 overvåges nøje for disse eksotiske vira, der kan forekomme i trækfugle
Her sidder jeg i 2012 og undersøger indsamlede selvdøde fugle for bl.a. West Nile virus.
https://videnskab.dk/krop-sundhed/doedbringende-virus-naermer-sig-danmark/
Ingen levende dyr kom fra Lindholm. De dyr der ankom blev aflivet og brugt til fremstilling af virus til vaccine eller dyr, som indgik i forsøg ved forskning. Eller når der var udbrud i bestemte arter, f.eks. Sælpest el kogalskab, hvor dyrene kom til Lindholm, blev aflivet og brændt i de store forbrændingsovne, der var fremstillet til formålet.
I 2006 blev der bygget et stort moderne laboratorium ”MKS bygningen”, hvor vi havde de optimale forhold til at arbejde med eksotiske, luftbårne virus (MKS).
Da de meget smittefarlige virus blev flyttet til ”MKS bygningen”, blev de eksisterende laboratorier mere åbne og badekrav til de gamle faciliteter blev udfaset.
MKS byggeri i gang 2006
Arbejdet i MKS bygningen:
Adgangskrav skærpes og Bio-Safety blev grundigt implementeret.
En madkasse kom ikke med ud, den endte som brandbart affald. Når jeg havde en madkasse med, var det altid en brugt is-emballage, som blev anvendt. Hele familien samlede derfor altid isbøtter sammen, som blev genbrugt som mine madkasser på arbejde.
De genstande, der fik lov at komme ud fra ”MKS bygningen”, blev enten VirkonS behandlet eller Formalin gasset. Det blev altid nøje planlagt af Bio Safety officeren.
Var man brillebærer, havde man et par personlige sikkerhedsbriller i bygningen .
Et laboratorium i ”MKS-bygningen ” inden ibrugtagning. Der var ekstra glas (den sorte ramme omkring vinduet). Det var sat op i tilfælde af ”vildfarne” hagl fra ulovlig strandjagt.. alle forholdsregler blev taget.
Badetid for os personaler var sat til 10 min (interlock)
Øen Lindholm:
Blev etableret netop for at kunne arbejde med virus, som skulle holdes isoleret. Med det for øje blev man klar over med tiden, at en virus kunne være luftbåren.
Forårsstemning ved laboratoriebygninger
Nu hvor jeg har været på arbejdsmarkedet i ca. 35 år, er det til dato den bedste arbejdsplads jeg har haft.
Man skal have været ansat for at kunne føle ”Lindholm-ånden”, som er helt unik.
Der var et fællesskab ud over det sædvanlige. Vi var meget sociale og GODE til at holde fester.
Vi havde Danmarks bedste udsigt på turen til/fra job men også på job.
Lindholm lukkede ned for alle aktiviteter i 2019.
Skrevet på opfordring af lokalhistorisk arkiv i Påsken 2024 af tidligere ansat
Tina Rasmussen – Laborant