Barndomsminder fra 2 Verdenskrig

AT VOKSE OP I DANMARK – BARNDOMSMINDER FRA EN PIGE KALDT PUTTE-

Henning Nøhr Nielsen på sin BSA foran det gl. værksted på Gl. Præstøvej 5

Anne-Grete Nøhr Elliot født 1948. – Forældre Fanny og Henning Nøhr Nielsen. Autoforhandler på Gl. Præstøvej i Mern. – Putte levede det meste af sit liv i New Zealand, og det er derfra hun skriver, hvad hendes far/bedstefar fortalte:

”I løbet af den tyske besættelse af Danmark fra 1940-1945, var der en stærk modstandsbevægelse, som også opererede i Mern. Mange lokale mænd og måske også nogle kvinder var aktive i oprørske aktiviteter imod de tyske besættelsestropper. På et af mine fotos er de samlet, da krigen sluttede 4. maj 1945, uden for min bedstefars værksted. Lejlighedsvis skjulte han nogle folk, som var eftersøgt af Gestapo, fx en politibetjent. Dette var nødvendigt, fordi hele politistyrken måtte ”gå under jorden” i september 1944, og nogle blev deporteret til Tyskland. Min bedstefar fortalte mig også, at de unge tyske soldater, som nogle gange var stationeret i Mern, var meget rare unge mænd, som ikke kunne gøre for, at de var tyske soldater. En tilbød at hjælpe dem med at male en stor mejetærsker, fordi han var en kvalificeret maler. Så der var de, og arbejdede side om side. De må alle have været meget nervøse.

Hjemme hjalp min far med at skære tørv, en aktivitet min bedstefar på fædrene side havde organiseret, nøjagtig som min bedstefar på mødrene side, som en måde at holde deres ansatte i arbejde, at få indtægter på og at skaffe brændstof i en tid med import restriktioner. Disse var omfattende operationer, dels mekaniske og dels med håndkraft. Tørven blev sat i høje stakke, så luft kunne cirkulere og tørre tørvebrikkerne. De skar tørv, ikke langt fra Mern, i Tolstrup, Ugledige og i Østergårdstræde. Min far sørgede for afleveringen.”

Givet af Maren og Thomas Nielsen med tilladelse fra Anne-Grete Nøhr Elliot