Mortens aften og dag

Kilde: Pixabay.com

Mortens aften er aftenen før Mortensdag, som er 11. november. Historien, der ligger til grund for denne aften og dag er følgende:

Morten eller ”Morten Bisp” er navnet på den hellige Sankt Martin af Tours, dvs. det egentlige navn er Martin, men det er fordansket til Morten, som også Martin Luther er blevet det. Om Martin er at fortælle,  at han skulle være født omkring år 316, som søn af en romersk adelsmand. Han gik ind i den romerske hær som 15 årig, men allerede som 18 årig lod han sig døbe og forlod hæren. Han blev missionær og levede en tid som eremit, og grundlagde senere et kloster, og derefter flere i Donau-området.
Der er flere sagn og legender om samme Martin. Den mest kendte er, at da han skulle udnævnes  til biskop, ville han ikke. Han flygtede fra dem, der skulle udnævne ham og gemte sig i en gåsesti.  Nu er det ikke det smarteste sted, da gæs jo skræpper løs, når der kommer et fremmed væsen, så han blev halet frem, og måtte modtage forfremmelsen.  Det fortælles, at han derefter udstedte en forordning gående ud på, at gæs som straf skal lade livet og spises den 11. november. En skik som så blev udbredt i store dele af Nordeuropa. Især i Tyskland spises der mange gæs, og her fejrer man så ved samme lejlighed en anden Morten eller rettere Martin, nemlig Martin eller Morten Luther, som jeg indledte med. Han er nemlig født den 10.11 og døbt d. 11.11. Ud over at spise gås, fejrer man også dagene med optog med bl.a. roelygter, dvs. lygter som er udhulede og med et lys i, som vi også kendte i Danmark tidligere. De er jo ved at være erstattet af græskar og kaldes Halloween.
Skikken med mortensgås kom til Danmark i Middelalderen. Man har på skrift fra 1616 en omtale af fænomenet. Man har også et spisereglement fra et af datidens hospitaler dvs. alderdomshjem i 1700-tallet, der påbyder, at de der boede der skulle have mortensgås på dagen.
Så det er en af de næsten utallige skikke omkring årstiderne og ikke mindst julen, som vi har lært af tyskerne.
I dag er det nok de færreste, der spiser Mortensgås. I de moderne køkkener er der ikke plads i ovnen til en gås. Nu er det  ænder, der spises i stor stil, men i Tyskland er der stadig gåsesteg på menuen i rigtig mange restauranter.

 

Kilde: Geert A. Nielsen